EKO

UWAGA UWAGA: nasza strona stosuje pliki cookies zwane też ciasteczkami, które pozwalają nam lepiej Ciebie poznać, usprawnić działanie strony, dostosować reklamy do Twoich preferencji oraz ulepszyć nasze produkty i usługi Nie masz nic przeciwko? Kliknij OK. Chcesz dowiedzieć się więcej?
Sprawdź zasady ochrony prywatności oraz Politykę cookies.
#OPENER2020
1 - 4 Lipca 2020, Gdynia
Lotnisko Gdynia-Kosakowo

EKO

Bądź EKO!

  • Daj drugie życie kubkowi! Część kubków jest wielorazowego użytku – kaucja zwrotna (na kartę/opaskę): 7 PLN. Pozostałe kubki segreguj!
  • Wystawcy gastronomiczni nie sprzedają jedzenia w plastikowych, jednorazowych naczyniach i nie oferują plastikowych słomek.
  • 80% foodtrucków ma w swojej ofercie dania wegetariańskie
  • W ALTER CAFE używamy papierowych kubków do każdego napoju, talerzy z masy papierowej, drewnianych sztućców, mieszadełek do kawy oraz naturalnych serwetek.
  • Weź udział w eko aktywnościach na polu namiotowym

Ekologia na Open’er Festival

WALKA Z PLASTIKIEM I RECYCLING

  • Z roku na rok ograniczamy użycie jednorazowych kubków z plastiku. W większości punktów sprzedaży na terenie festiwalu, napoje są podawane w kubkach z papieru lub biodegradowalnego materiału PLA.
  • Część kubków, w których sprzedawane będą napoje, będzie wielorazowego użytku (kaucja 7 PLN) / piwo 3,5 %. Już w 2018 roku wprowadziliśmy ten projekt jako pilotażowy. Pozostałe kubki podlegają recyklingowi, w czym pomagają nam festiwalowicze wrzucając te zużyte do specjalnych koszy ustawionych na terenie.

W przyszłym roku planujemy wyeliminowanie plastiku całkowicie.

  • W punktach gastronomicznych obowiązuje całkowity zakaz używania plastikowych i styropianowych naczyń jednorazowych.
  • Prowadzimy na szeroką skalę zbiórkę materiałów do recyklingu. Każdego dnia festiwalu dzięki wytężonej współpracy wolontariuszy EKO oraz ekip sprzątających udaje nam się zebrać większość plastikowych butelek i aluminiowych puszek po napojach, opakowań papierowych i kartonowych. Ponadto na terenie festiwalu ustawiamy dedykowane pojemniki na jednorazowe kubki po napojach, które również po wstępnej segregacji przygotowujemy do oddania do recyklingu. Zebrany materiał trafia na bieżąco do belownic, które kompresują objętość zebranych odpadów. Dzięki temu transport materiałów do recyklingu jest bardziej ekonomiczny, a przede wszystkim ograniczamy emisję dwutlenku węgla i innych szkodliwych substancji do atmosfery. Zbiórka odpadów odbywa się z terenu festiwalu, a także z zaplecza technicznego oraz garderób artystów.
  • W punktach, gdzie napoje są przelewane z butelek szklanych ustawione są specjalne pojemniki na szkło, które są odbierane przez śmieciarki na odpady szklane.
  • Dzięki działaniom związanym z selektywną zbiórką odpadów, tylko w 2018 roku oddaliśmy do recyklingu ponad 10 ton odpadów.
  • Zeszłoroczna edycja była pierwszą, podczas której całkowicie zrezygnowaliśmy z używania plastikowych słomek, i w tym roku również nie ulegnie to zmianie.
  • Na stołówce dla pracowników, w restauracji dla artystów oraz w strefach gastronomicznych ustawione są pojemniki na odpady żywnościowe, powstałe w wyniku przygotowywania posiłków. Osobna segregacja tych odpadów pozwala na ich wykorzystanie w celu produkcji masy używanej w biogazowni do produkcji energii.
  • W każdym z trzech punktów Alter Cafe używamy talerzy z trzciny cukrowej, drewnianych sztućców i mieszadełek do kawy. Kubki do kawy wykonane są z papieru oraz biodegradowalnego materiału PLA, wieczka do kubków są również wykonane z PLA.
  • Koszulki dostępne w festiwalowym sklepie wyprodukowano w duchu idei Earth Positive, pozostałe produkty wykonano w Polsce.

TRANSPORT PUBLICZNY

  • Ważnym elementem jest zorganizowany  transport publiczny. Dzięki współpracy z Miastem Gdynia na terenie festiwalu działają autobusy które przywożą i odwożą publiczność – dzięki temu jest kilka tysięcy mniej aut na samym terenie festiwalu.
  • Zabezpieczenie festiwalu wymaga pracy kilkuset pracowników ochrony. Ich dowożenie teren imprezy odbywa się przy pomocy autokarów, dzięki czemu ograniczamy emisję szkodliwych substancji do atmosfery poprzez zastąpienie transportu samochodowego transportem zbiorowym.

ZERO WASTE

  • Strefy budowane przez partnerów festiwalu są projektowane tak, aby używane materiały mogły być używane wielokrotnie. Przykład: elementy za barem w strefie House of Walkers są w 85% wykonane z
    materiałów użytych do budowy strefy w poprzednich latach. Elementy, których użycie nie jest możliwe przy budowie konstrukcji po raz kolejny są wykorzystywane w inny sposób – w ubiegłym roku z drewnianych elementów powstały budy dla psów. 
  • Na terenie pola namiotowego znajduje się strefa EKO, na której prowadzone są m. in. warsztaty upcyclingowe oraz zajęcia zwiększające świadomość na temat idei zero waste.
  • Orange Strefa będzie prowadzić zbiórkę zużytych telefonów, które dzięki temu zostaną zutylizowane w bezpieczny sposób, przy okazji umożliwiając odzyskanie części materiałów do ponownego użytku.

ŻYWNOŚĆ I WODA

  1. Ze względu na negatywny wpływ produkcji mięsa na środowisko (poprzez zwiększoną emisję gazów cieplarnianych), sukcesywnie zmniejszamy ilość punktów gastronomicznych oferujących dania mięsne. 80 % wystawców ma w swojej ofercie także dania wegańskie i wegetariańskie.
  2. Na zapleczach technicznych zdecydowanie ograniczyliśmy użycie wody butelkowanej na rzecz wody z dystrybutorów i zdrojów.
  • Wait for it
  • Wait for it
  • Wait for it
  • Wait for it
  • Wait for it
  • Wait for it
  • Wait for it
  • Wait for it
  • Wait for it