EKOLOGIA

UWAGA UWAGA: nasza strona stosuje pliki cookies zwane też ciasteczkami, które pozwalają nam lepiej Ciebie poznać, usprawnić działanie strony, dostosować reklamy do Twoich preferencji oraz ulepszyć nasze produkty i usługi Nie masz nic przeciwko? Kliknij OK. Chcesz dowiedzieć się więcej?
Sprawdź zasady ochrony prywatności oraz Politykę cookies.
#OPENER2025
2 - 5.07.2025, Gdynia
Lotnisko Gdynia-Kosakowo

EKO

Bądź EKO!

  • Daj drugie życie kubkowi! Zdecydowana większość kubków jest wielorazowego użytku – kaucja zwrotna (na kartę): 12 PLN.
  • Wystawcy gastronomiczni nie sprzedają jedzenia w plastikowych, jednorazowych naczyniach i nie oferują plastikowych słomek.
  • 80% foodtrucków ma w swojej ofercie dania wegetariańskie
  • W ALTER CAFE używamy kubków wielokrotnego użytku do każdego napoju, talerzy papierowych oraz drewnianych sztućców i mieszadełek do kawy
  • Ograniczając zużycie plastiku i energii, dopuszczone będą napoje w puszkach o pojemności 0,3l
  • Na terenie festiwalu dostępna będzie cysterna z darmową wodą pitną!
  • Toalety Przyjazne Planecie! W tym roku zdecydowaną większość stanowią toalety, dzięki którym zmniejszymy zużycie wody (tylko 0,8l na jedno użycie)! Kolejnym atutem jest brak konieczności używania środków chemicznych.

Ekologia na Open’er Festival

WALKA Z PLASTIKIEM I RECYKLING

  • 90% kubków, w których sprzedawane będą napoje, będzie wielorazowego użytku (kaucja 12 PLN) / piwo 3,5 %. Już w 2018 roku wprowadziliśmy ten projekt jako pilotażowy. Pozostałe kubki podlegają recyklingowi, w czym pomagają nam festiwalowicze wrzucając te zużyte do specjalnych koszy ustawionych na terenie.
  • Nasi wystawcy gastronomiczni używają tylko i wyłącznie naczyń papierowych i ekologicznych (w pełni biodegradowalnych).
  • Prowadzimy na szeroką skalę zbiórkę materiałów do recyklingu. Każdego dnia festiwalu dzięki wytężonej współpracy wolontariuszy EKO oraz ekip sprzątających udaje nam się zebrać większość plastikowych butelek i aluminiowych puszek po napojach, opakowań papierowych i kartonowych. Ponadto na terenie festiwalu ustawiamy dedykowane pojemniki na jednorazowe kubki po napojach, które również po wstępnej segregacji przygotowujemy do oddania do recyklingu. Zebrany materiał trafia na bieżąco do belownic, które kompresują objętość zebranych odpadów.

    W odpowiednim zagospodarowaniu zebranych odpadów pomagają dwie pionowe prasy belujące HSM V-Press 610 udostępnione nam przez firmę HSM Polska Sp. z o.o. Belownice te pozwalają na zmniejszenie objętości odpadów opakowaniowych nawet o 95%. Dzięki temu transport materiałów do recyklingu jest bardziej ekonomiczny, a przede wszystkim ograniczamy emisję dwutlenku węgla i innych szkodliwych substancji do atmosfery.
  • Na backstage’u prowadzimy całkowitą segregację śmieci: metale i tworzywa sztuczne, papier, szkło oraz bio.
  • W punktach, gdzie napoje są przelewane z butelek szklanych ustawione są specjalne pojemniki na szkło, które są odbierane przez śmieciarki na odpady szklane.
  • Dzięki działaniom związanym z selektywną zbiórką odpadów w 2023 oddaliśmy do recyklingu 3 tony odpadów.
  • Podtrzymując założenia z 2018 roku, w dalszym ciągu rezygnujemy z używania plastikowych słomek.
  • Na stołówce dla pracowników, w restauracji dla artystów oraz w strefach gastronomicznych ustawione są pojemniki na odpady żywnościowe, powstałe w wyniku przygotowywania posiłków. Osobna segregacja tych odpadów pozwala na ich wykorzystanie w celu produkcji masy używanej w biogazowni do produkcji energii.
  • W każdym punkcie ALTER CAFE używamy kubków wielokrotnego użytku, talerzy z trzciny cukrowej, drewnianych sztućców i mieszadełek do kawy.
  • Ograniczając zużycie plastiku i energii, dopuszczone będą napoje w puszkach o pojemności 0,3l

TRANSPORT PUBLICZNY

  • Ważnym elementem jest zorganizowany  transport publiczny. Dzięki współpracy z Miastem Gdynia na teren festiwalu kursują autobusy, które przywożą i odwożą publiczność – dzięki temu jest kilka tysięcy mniej aut na samym terenie festiwalu.

ZERO WASTE

  • Strefy budowane przez partnerów festiwalu są projektowane tak, aby używane materiały mogły być używane wielokrotnie. Przykład: elementy konstrukcji wykonane są z materiałów użytych do budowy strefy w poprzednich latach i będą wykorzystane również podczas kolejnych festiwali.

ŻYWNOŚĆ I WODA

  • Ze względu na negatywny wpływ produkcji mięsa na środowisko (poprzez zwiększoną emisję gazów cieplarnianych), sukcesywnie zmniejszamy ilość punktów gastronomicznych oferujących dania mięsne. 80 % wystawców ma w swojej ofercie także dania wegańskie i wegetariańskie.
  • Darmowa woda na festiwalu! Na terenie festiwalu dostępna będzie cysterna z darmową wodą pitną!
  • Wait for it
  • Wait for it
  • Wait for it
  • Wait for it
  • Wait for it
  • Wait for it
  • Wait for it
  • Wait for it
  • Wait for it