EKO

UWAGA UWAGA: nasza strona stosuje pliki cookies zwane też ciasteczkami, które pozwalają nam lepiej Ciebie poznać, usprawnić działanie strony, dostosować reklamy do Twoich preferencji oraz ulepszyć nasze produkty i usługi Nie masz nic przeciwko? Kliknij OK. Chcesz dowiedzieć się więcej?
Sprawdź zasady ochrony prywatności oraz Politykę cookies.
#OPENER2022
29.06 - 2.07.2022, Gdynia
Lotnisko Gdynia-Kosakowo

EKO

HARMONOGRAM

HARMONOGRAM AKTYWNOŚCI NA POLU NAMIOTOWYM

10.00 - 12.00

  • Śniadanie społeczne -> zabierz, co masz do jedzenia i chodź na wspólne śniadanie i rozmowy o ważnych sprawach

12.00 – 18:00 

  • Warsztat naprawczy  -> zanim wyrzucisz spróbuj to u nas naprawić 
  • Szycie ratuje życie -> szyjemy akcesoria zero waste
  • Sieciowanie -> wyplatamy i łapiemy kontakty 
  • Planszówki DIY 
  • Kamping-maping -> zostaw wiadomość dla innych kampingowiczów / festiwalowiczów

GOŚCIE 

ŚRODA Luna - spotkanie około 13.00

CZWARTEK Miętha - spotkanie ok. 12.00 .

PIĄTEK EABS - spotkanie ok. 15.00

Bądź EKO!

  • Daj drugie życie kubkowi! Zdecydowana większość kubków jest wielorazowego użytku – kaucja zwrotna (na kartę): 10 PLN.
  • Wystawcy gastronomiczni nie sprzedają jedzenia w plastikowych, jednorazowych naczyniach i nie oferują plastikowych słomek.
  • 80% foodtrucków ma w swojej ofercie dania wegetariańskie
  • W ALTER CAFE używane są kubki wielokrotnego użytku do każdego napoju, talerze z masy papierowej, drewniane sztućce, mieszadełka do kawy oraz naturalne serwetki.
  • Rozwijamy punkt eko na polu namiotowym! Festiwalowicze będą mogli wziąć udział w warsztatach z upcyclingu wykorzystując m.in. opaski festiwalowe z poprzednich lat i stare koszulki.
  • Ograniczając zużycie plastiku i energii, dopuszczone będą napoje w puszkach o pojemności 0,3l
  • Darmowa woda na festiwalu! Na polu namiotowym jak i terenie festiwalu dostępna będzie cysterna z darmową wodą pitną!

Ekologia na Open’er Festival

WALKA ZE ŚMIECIAMI I RECYKLING

  • 90% kubków, w których sprzedawane będą napoje, będzie wielorazowego użytku (kaucja 10 PLN) / piwo 3,5 %. Już w 2018 roku wprowadziliśmy ten projekt jako pilotażowy. Pozostałe kubki podlegają recyklingowi, w czym pomagają nam festiwalowicze wrzucając te zużyte do specjalnych koszy ustawionych na terenie.
  • Nasi wystawcy gastronomiczni używają tylko i wyłącznie naczyń papierowych i ekologicznych (w pełni biodegradowalnych).
  • Prowadzimy na szeroką skalę zbiórkę materiałów do recyklingu. Każdego dnia festiwalu dzięki wytężonej współpracy wolontariuszy EKO oraz ekip sprzątających udaje nam się zebrać większość plastikowych butelek i aluminiowych puszek po napojach, opakowań papierowych i kartonowych. Ponadto na terenie festiwalu ustawiamy dedykowane pojemniki na jednorazowe kubki po napojach, które również po wstępnej segregacji przygotowujemy do oddania do recyklingu.

    W odpowiednim zagospodarowaniu zebranych odpadów pomagają pionowe prasy belujące HSM V-Press 610 udostępnione nam przez firmę HSM Polska Sp. z o.o. Belownice te pozwalają na zmniejszenie objętości odpadów opakowaniowych nawet o 95%.Dzięki temu transport materiałów do recyklingu jest bardziej ekonomiczny, a przede wszystkim ograniczamy emisję dwutlenku węgla i innych szkodliwych substancji do atmosfery.
  • Na backstage’u prowadzimy całkowitą segregację śmieci: metale i tworzywa sztuczne, papier, szkło oraz bio.
  • W punktach, gdzie napoje są przelewane z butelek szklanych ustawione są specjalne pojemniki na szkło, które są odbierane przez śmieciarki na odpady szklane.
  • Dzięki działaniom związanym z selektywną zbiórką odpadów, tylko w 2018 roku oddaliśmy do recyklingu ponad 10 ton odpadów.
  • Podtrzymując założenia z 2018 roku, w dalszym ciągu rezygnujemy z używania plastikowych słomek.
  • Na stołówce dla pracowników, w restauracji dla artystów oraz w strefach gastronomicznych ustawione są pojemniki na odpady żywnościowe, powstałe w wyniku przygotowywania posiłków. Osobna segregacja tych odpadów pozwala na ich wykorzystanie w celu produkcji masy używanej w biogazowni do produkcji energii.
  • W ALTER CAFE używane są kubki wielokrotnego użytku do każdego napoju, talerze z masy papierowej, drewniane sztućce, mieszadełka do kawy oraz naturalne serwetki.
  • 80% ubrań z sklepie festiwalowym jest wykonanych z bawełny organicznej a ich produkcja prawie całkowicie odbywa się przy współpracy z polskimi markami.
  • Ograniczając zużycie plastiku i energii, dopuszczone będą napoje w puszkach o pojemności 0,3l

TRANSPORT PUBLICZNY

  • Ważnym elementem jest zorganizowany  transport publiczny. Dzięki współpracy z Miastem Gdynia na teren festiwalu kursują autobusy, które przywożą i odwożą publiczność – dzięki temu jest kilka tysięcy mniej aut na samym terenie festiwalu.
  • Zabezpieczenie festiwalu wymaga pracy kilkuset pracowników ochrony. Ich dowożenie na teren imprezy odbywa się przy pomocy autokarów, dzięki czemu ograniczamy emisję szkodliwych substancji do atmosfery poprzez zastąpienie transportu samochodowego transportem zbiorowym.

ZERO WASTE

  • Na terenie pola namiotowego znajduje się strefa EKO, w której prowadzone są m. in. warsztaty upcyclingowe i zajęcia o segregacji śmieci oraz zwiększające świadomość na temat idei zero waste.
  • Strefy budowane przez partnerów festiwalu są projektowane tak, aby wykorzystane materiały mogły być użyte ponownie.

ŻYWNOŚĆ I WODA

  • Ze względu na negatywny wpływ produkcji mięsa na środowisko (poprzez zwiększoną emisję gazów cieplarnianych), sukcesywnie zmniejszamy ilość punktów gastronomicznych oferujących dania mięsne. 80 % wystawców ma w swojej ofercie także dania wegańskie i wegetariańskie.
  • Darmowa woda na festiwalu! Na terenie festiwalu dostępna będzie cysterna z darmową wodą pitną!
  • Wait for it
  • Wait for it
  • Wait for it
  • Wait for it
  • Wait for it
  • Wait for it
  • Wait for it
  • Wait for it
  • Wait for it