Polscy artyści na Eurosonic Noorderslag Festival w Holandii

Polscy artyści na Eurosonic Noorderslag Festival w Holandii. Kolejne retransmisje Open’erowych koncertów: Paristetris i Kate Nash.

Już jutro poznamy kolejnego artystę Heineken Open’er Festival 2012, który dołączy do ogłoszonej kilka tygodni temu Björk, ale to nie jedyne dobre informacje dla fanów Open’era.

Z niekłamaną dumą informujemy, że na najważniejszym europejskim festiwalu o charakterze showcase’owym, czyli holenderskim Eurosonic Noorderslag w styczniu wystąpią dwa polskie projekty, od lat związane z festiwalem Heineken Open’er – Julia Marcell i Paristetris. Wybór organizatorów wydaje się oczywisty, gdyż wymienieni artyści z powodzeniem reprezentują polską scenę muzyczną poza jej granicami. Płyty Julii i warszawskiego tria są dostępne za granicą, a oni sami występują na całym świecie, równie często co w Polsce. Koncert na Eurosonic Noorderslag będzie szansą zaprezentowania się przed szefami największych festiwali, promotorami koncertowymi i agentami z różnych stron świata. W ostatnich latach na tym holenderskim festiwalu swoje kariery zaczynali m.in. The xx, White Lies, Anna Calvi czy James Blake. Agencja Alter Art jest aktywnym uczestnikiem festiwalu i wydarzeń, które mu towarzyszą, np. wręczenia Europe Festival Awards. Eurosonic Noorderslag Festival potrwa od 11 do 14 stycznia w holenderskim Groningen.

Natomiast miesiąc wcześniej, bo już w najbliższy czwartek (15 grudnia) zapraszamy na stronę opener.pl, gdzie zaprezentujemy występ wspomnianej wyżej warszawskiej formacji Paristetris. Grupa na tegorocznego Open’era przyjechała z materiałem ze swojej nowej płyty „Honey Darlin’”. Na scenie zespołowi towarzyszył Eddie Stevens, współproducent tego albumu. Stevens jest znany przede wszystkim jako klawiszowiec i kompozytor brytyjskiej grupy Moloko, a obecnie aranżer w zespole Róisín Murphy. Muzyka łatwo rozpoznać po stroju – na scenie zawsze nosi kapelusz, często występuje w szlafroku       i z bosymi stopami. Czy tak samo prezentował się w towarzystwie Candelarii Saenz-Valiente, Macia Morettiego i Marcina Maseckiego na Tent Stage sprawdźcie, włączając naszą retransmisję w czwartek o 20.00.
Na ostatnią tegoroczną retransmisje zapraszamy 22 grudnia. Będzie wtedy można zobaczyć występ Kate Nash, która           na Open’erze zagrała swój pierwszy polski koncert. Autorka przebojowego albumu „Made Of Bricks” oraz ubiegłorocznej płyty „My Best Friend Is You” pojawiła się na Tent Stage gromadząc wielotysięczną publiczność, spragnioną koncertowych wersji takich przebojów jak: „Foundations” czy „Kiss That Grrrl”. Oczywiście na scenie artystka nie pojawiła się samotnie. Towarzyszył jej zespół, którego niekwestionowaną liderką była jednak stojąca z gitarą lub  zasiadająca za klawiszami Kate.

Wśród artystów i zespołów, których koncerty wyemitujemy po Nowym Roku są: Cut Copy, Abraham Inc., Sistars, Twilite, D4D i The Black Tapes oraz powtórki występów Crystal Fighters i Jamesa Blake’a.

Wszystkie koncerty można zobaczyć jedynie na stronie www.opener.pl. Start w czwartki, o 20.00. Wystarczy kliknąć zielony pasek w lewym górnym rogu naszej strony internetowej – Słuchaj i Oglądaj.
15 grudnia – Paristetris
22 grudnia – Kate Nash